Generatie Z: De Nieuwe Pioniers van de Arbeidsmarkt

Generatie Z (Gen Z) is momenteel de op een na jongste generatie, tussen de Millennials en Generation Alpha. Zoals bij elke generatie, worden ze beïnvloed door de tijd waarin ze opgroeien. Zij groeien op in een periode van onzekerheid, met problemen zoals klimaatverandering, de recente Covid-pandemie en lockdowns, de oorlog in Oekraïne en de angst voor economische achteruitgang. Ze worden ook vaak 'digital natives' genoemd, omdat ze zijn opgegroeid in een tijd waarin internet alomtegenwoordig is en smartphones en tablets de norm zijn geworden voor allerlei activiteiten. Of het nu gaat om werken, winkelen, vrienden ontmoeten, daten of leren, technologie speelt een centrale rol in hun leven.

Deze generatie vertegenwoordigt de groep klanten, studenten en medewerkers van vandaag en morgen, en er zijn veel redenen om optimistisch te zijn over hun rol in de wereld. Ondanks de onzekerheden van deze tijd, brengen ze een frisse en energieke benadering met zich mee. Deze generatie staat bekend om hun innovatieve denkwijze, creativiteit en vermogen om snel te leren en zich aan te passen. Wil je weten wat hen motiveert en drijft? Lees dan verder!

 

De Toekomst is Gen-Z

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2010, bestaat voornamelijk uit de kinderen van Generatie X (1965-1980) en Millennials (1980-1996). Zij zijn opgegroeid met de voortdurende aanwezigheid van internet en sociale media, wat hen zeer verbonden en geïnformeerd maakt. Ze zijn gewend om zelf keuzes te maken en zelfstandig te zijn, waarbij persoonlijke vrijheid en authenticiteit centraal staan. 

"Vrijheid is voor mij essentieel; als ik me niet vrij voel, ben ik niet waar ik moet zijn."

- Melanie Flohil, Marketing & Communicatie Medewerker MRG

Opgegroeid in een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en sociale veranderingen, beschouwen ze veranderingen als normaal en zelfs als kansen voor innovatie. Deze  generatie staat bekend om hun zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en vermogen tot multitasken. 

In hun werk focussen ze vaak op zinvol werk en impact maken. Ze bevinden zich in de beginfase van hun carrière, waarin ze veel waarde hechten aan leren en groeien. Voor hen is levensgeluk belangrijker dan werk, en ze hechten veel waarde aan verbondenheid en collectiviteit, waardoor ze vaker kiezen voor organisaties die hun waarden delen en bijdragen aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wat Onderscheidt Gen-Z van Vorige Generaties?

Geboren met smartphones in de hand, dit zijn de “echte” digital natives. Ze spenderen veel tijd online en gebruiken het internet voor allerlei informatie, zoals nieuws en reviews, voordat ze aankopen doen. Ze schakelen snel tussen verschillende sites, apps en socialmediaplatforms, die samen hun online-wereld vormen. Video is een belangrijk medium voor hen, met platforms zoals TikTok en Snapchat als belangrijkste kanalen voor het delen van gevoelens, trends en cultuur. 

Gen-Z maakt zich zorgen over de toekomst en hun persoonlijke situatie. Ze groeien op in een andere wereld dan eerdere generaties, geconfronteerd met wereldwijde uitdagingen zoals de COVID-19 pandemie, klimaatverandering, financiële crises en oorlogen. Ze denken na over studieschulden, de moeilijkheid om een eigen huis te kopen en hebben tijdens de lockdowns sociale interactie gemist. Deze factoren vormen hun opgroeien. 

Tegelijkertijd is Gen-Z idealistisch. Ze willen bijdragen aan een beter klimaat en een inclusieve samenleving met meer gelijkheid. Ze eisen van merken dat deze een doel en verantwoordelijkheid hebben. Als merken niet aansluiten bij hun idealen, verliezen ze snel hun interesse.

Het DNA van een generatie in verandering

Gen-Z hecht veel waarde aan inclusiviteit, raciale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Ze eisen dat merken zich ook hiervoor inzetten. Merken voeren steeds vaker campagnes rond deze thema's om purpose-driven te zijn. Maar authenticiteit is cruciaal, anders verliezen ze het vertrouwen van Gen Z. 

In de klas is Gen-Z een unieke generatie. Hoewel ze meer behoudend en realistisch zijn, zijn ze ook ambitieus en gedreven om geld te verdienen. Ze hebben echter een kortere aandachtsspanne door het constant schakelen tussen social media, internet en andere activiteiten. Ze geven de voorkeur aan video boven boeken en hebben een flexibele aanpak voor werk en studie. Ze willen geen strikte methoden en begeleiding, maar duidelijke doelen en de vrijheid om hun eigen weg te bepalen om die te bereiken.

Samenwerken met Gen Z: 6 waardevolle werkvloertips

1. Zie de verschillen & bied maatwerk 

De diversiteit binnen Generatie Z is opmerkelijk, met een breed scala aan voorkeuren en waarden onder individuen. Gezien hun neiging tot experimentatie met diverse levensstijlen, blijkt een gestandaardiseerde aanpak niet altijd effectief. Op de werkvloer streven ze naar individuele groeipaden die aansluiten bij hun specifieke talenten en interesses. Daarom is het belangrijk om hen de vrijheid te geven om hun werk zelf vorm te geven, hun eigen projecten te initiëren en nieuwe ideeën uit te proberen.

2. Geef vertrouwen & goede begeleiding 

Gen Z'ers hebben naast vrijheid ook vertrouwen nodig om hun doelen te bereiken. Omdat ze individualistischer zijn ingesteld, is het belangrijk om hen actief vertrouwen te geven en samenwerking positief te benadrukken. Maak duidelijk dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen succes, maar bied ook uitgebreide ondersteuning. Regelmatige gesprekken over hun sterke punten en ontwikkelingsmogelijkheden, en laten zien hoe hun werk bijdraagt aan het succes van het team en de organisatie, zijn cruciaal. 

3. Zorg voor groeimogelijkheden & leermomenten 

Jonge talenten streven naar persoonlijke en professionele groei en willen het beste uit zichzelf halen. Werkgevers die groei- en leertrajecten aanbieden, zijn aantrekkelijk voor hen. Zorg voor tijd en budget voor zowel persoonlijke als professionele opleidingen, trainingen en cursussen. Moedig hen aan om te werken in diverse, multidisciplinaire teams en verbind hen met ervaren collega's, leidinggevenden of mentoren om hun kennis en ervaring te vergroten. Wees transparant over de ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw organisatie via je website en sociale media.

4. Communiceer digitaal & gebruik social media 

Deze generatie is opgegroeid met digitale technologie en maken hier dagelijks gebruik van. Werkgevers kunnen digitale kanalen en sociale media effectief benutten om deze talenten aan te trekken. Zorg voor een sterke online aanwezigheid en een sollicitatieproces dat vriendelijk is voor mobiele apparaten. Zorg ervoor dat vacatures gemakkelijk leesbaar zijn op smartphones en reageer snel op vragen via WhatsApp of chat. Bovendien kan het in de dagelijkse samenwerking handig zijn om een berichtje te sturen via een app in plaats van te bellen of te e-mailen.

5. Focus op sociale bewustheid & authenticiteit 

Gen Z hecht veel waarde aan maatschappelijke kwesties zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Werkgevers die zich inzetten voor deze waarden, zijn aantrekkelijk voor deze generatie. Geef in je employer branding en wervingsinspanningen aan hoe deze waarden binnen jouw organisatie tot uiting komen en bewijs dit in de praktijk. Gen Z'ers prikken namelijk snel door een verhaal heen dat te mooi is om waar te zijn. 

Je bent uniek en dat mag je laten zien. Wij kijken naar je skills en wie je bent. Zodra je onderdeel bent van MRG, leren wij je de kneepjes van het vak en zorgen dat je jouw skills en kwaliteiten maximaal kan inzetten. 

We geloven in authenticiteit. Come as you are. Je bent uniek en dat mag je laten zien. Ons team bestaat uit verschillende mensen van verschillende achtergronden. Een reflectie van Amsterdam. Noem het diversiteit, een smeltkroes, wij noemen het...normaal, authentiek en echt. We’re proud of it.

- Morgan Recruitment Group

6. Wees een verbinder & inspirator 

Gen Z heeft weinig op met hiërarchie en autoriteit. Ze waarderen authentieke mensen met inhoudelijke expertise.

“De ideale leidinggevende…”

• Ziet je voor wie je bent en geeft je vertrouwen. 

• Biedt de mogelijkheid om je vaardigheden te tonen en te groeien. 

• Geeft steun in moeilijke situaties. 

• Stelt zich gelijkwaardig op en verbindt mensen. 

• Geeft het goede voorbeeld en coacht. 

• Inspireert. 

Om succesvol te zijn in het aantrekken en behouden van Gen Z-talent, moet je als werkgever rekening houden met individuele verschillen, vertrouwen geven, groeimogelijkheden bieden, digitaal communiceren en aandacht besteden aan sociale bewustheid en authenticiteit. Wees een verbinder en inspirator voor deze jonge medewerkers.

Bij Morgan Recruitment Group beseffen we de kracht van het samenbrengen van mensen uit verschillende generaties. Ons team omvat een diverse mix van leeftijden, waaronder Generatie Z. Dit zorgt voor een waardevolle verscheidenheid aan perspectieven en vaardigheden.

Het combineren van jongere medewerkers, die vaak nieuwe technologieën en moderne werkmethoden introduceren, met ervaren medewerkers van andere generaties, die diepgaande kennis en stabiliteit bieden, creëert een dynamische en innovatieve werkomgeving. De mix van generaties zorgt ervoor dat mensen van verschillende leeftijden elkaar helpen en van elkaar leren. Door generatiediversiteit te omarmen, blijven we flexibel en in staat om effectieve oplossingen te bieden, terwijl we een inclusieve en ondersteunende werkomgeving creëren waarin iedereen kan groeien en excelleren.

Ben je enthousiast geworden van onze denkwijze en voel je je helemaal thuis in de bovenstaande blog? Wacht niet langer en check hier onze vacatures. Twijfel je of dit wat is? Neem hier contact met ons op of bel ons gezellig op: Amsterdam +31 (0)20 79 20 022, Utrecht +31 (0)30 20 04 805. Wie weet zien we elkaar binnenkort! 🚀

Bel of mail mij