Self-learning op de werkvloer

Wist je dat je elke dag onbewust aan self-learning doet? In deze moderne wereld, waarbij we vaak onze telefoon gebruiken, leren we iedere dag wel iets door social media! Organisaties leveren een grote bijdrage aan het zelfsturend leergedrag van hun medewerkers. Binnen MRG kiezen wij ervoor om steeds minder de rol van kennisleverancier aan te nemen, maar creëren we de ruimte voor medewerkers om grotendeels vanuit eigen leerbehoefte en op eigen tempo te bepalen hoe hun leerproces eruitziet. In 2023 investeert L&D daarom in een blended leerplatform, waarbij we doorgaans rekening houden met de verschillende manieren en vormen waarop mensen leren, zowel online als offline.

Wat is self-learning?  

Self-learning is een belangrijk proces waarbij je als individu verantwoordelijk bent voor je eigen leerproces. Eén van onze kernwaarde binnen Morgan Recruitment Group is ownership. Dit betekent dat je het heft in eigen handen neemt om nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven zonder (of met minder) hulp van een instructeur of docent. Hieruit kun je opmaken dat het een zekere mate van discipline, motivatie en doorzettingsvermogen vereist van de lerende om effectief te zijn. 

Waarom is dit belangrijk?  

Self-learning biedt verschillende voordelen, waaronder het vermogen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen op een manier die bij jouw leerstijl past. Het stelt je in staat om je eigen tempo te bepalen en om te focussen op de onderwerpen die voor jou het belangrijkst zijn. Dit kan leiden tot een hoger niveau van motivatie en betrokkenheid bij het leerproces. 

Een ander voordeel is dat het je de mogelijkheid biedt om jezelf te ontwikkelen op een manier die bij jouw persoonlijke doelen past. Of je nu nieuwe vaardigheden wil opdoen voor je werk of persoonlijke interesses, self-learning geeft je de flexibiliteit om je eigen leertraject te bepalen. Het stelt je in staat om te leren op momenten dat het jou uitkomt en op een manier die het beste bij jou past zonder dat je op iemand, zoals manager of trainer, moet wachten.   

Bovendien kan het helpen bij het ontwikkelen van kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Bij het zelfstandig leren is het vaak nodig om informatie te verzamelen, te analyseren en te interpreteren om een dieper begrip van het onderwerp te krijgen. Dit kan leiden tot verbeterde denk- en analytische vaardigheden die van onschatbare waarde zijn in zowel professionele als persoonlijke omgevingen. 

Tot slot kan self-learning ook bijdragen aan je carrièreontwikkeling. Door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en kennis te vergaren, kan je jezelf waardevoller maken voor je werkgever. Bovendien laat het zien dat je gemotiveerd bent om te groeien en te verbeteren, wat kan bijdragen aan nieuwe carrièrekansen en promoties. En niet te vergeten: zo ben je altijd een step ahead 😊       

Hoe ga je aan de slag met self learning? Hieronder vind je enkele tips: 

1. Stel doelen voor jezelf: Maak een lijst van de onderwerpen die je wilt leren en stel haalbare doelen voor jezelf. Bepaal wat je wilt bereiken met je zelfstudie en stel een tijdschema op om je doelen te bereiken. 

2. Maak gebruik van verschillende bronnen: Om je kennis te vergroten, is het belangrijk om gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen, zoals boeken, online cursussen, video's en apps. Hierdoor kun je jezelf in verschillende leerstijlen uitdagen en nieuwe manieren ontdekken om je vaardigheden te ontwikkelen. 

3. Blijf gemotiveerd en betrokken: Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om te weten waarom je leert en wat je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt voor je studie en houd jezelf verantwoordelijk voor je vooruitgang. 

4. Neem pauzes en rust uit: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt tijdens het studeren en neem de tijd om te ontspannen. Dit zal je helpen om je concentratie en focus te behouden en vermoeidheid te voorkomen. 

5. Maak aantekeningen en herhaal: Maak aantekeningen tijdens het studeren en herhaal wat je hebt geleerd om de informatie beter te onthouden. Dit zal je helpen om de kennis die je hebt opgedaan te consolideren en toe te passen in verschillende contexten. 

6. Zoek een studiepartner of mentor: Zoek iemand die geïnteresseerd is in hetzelfde onderwerp als jij en studeer samen. Een mentor kan ook nuttig zijn om je te helpen bij het stellen van doelen en het bepalen van je leerstrategieën. 

Er zijn verschillende manieren om zelf te leren, waaronder het lezen van boeken (S.P.I.N. Selling – Neil Reckham), het volgen van onlinecursussen (Coursera), films (The wolf of Wall street), het bekijken van sales video's (Dan lok) op Youtube, het bijwonen van webinars (LinkedIn), het gebruik van educatieve apps (Udemy) en social media (Instagram, TikTok, LinkedIn). Door deze verschillende methoden te combineren, kun je een persoonlijk leerprogramma samenstellen dat past bij jouw leerstijl en behoeften.  

Conclusie 

Self-learning kan leiden tot verbeterde denk- en analytische vaardigheden en kan bijdragen aan persoonlijke vulling en ontwikkeling. Het MRG online learning platform stimuleert self learning door middel van talloze educatieve video’s, filmfragmenten en online trainingen die beschikbaar zijn op het platform. Zo is een antwoord nooit ver weg en kunnen onze recruiters altijd en overal hun kennis en vaardigheden uitbreiden.  

Zoals Warren Buffet zegt:  
“The best investment you can make, is an investment in yourself... The more you learn, the more you earn“ 

Weten jullie wie Warren Buffet eigenlijk is?

Bel of mail mij