Tips voor een betere concentratie

Soms is het moeilijk om je volledig te concentreren. Misschien zijn er zoveel afleidingen om je heen dat het lastig is om je gedachten bij één taak te houden. Of misschien voel je je overweldigd door de hoeveelheid informatie die je moet verwerken. Je merkt dat je constant afgeleid wordt, bijvoorbeeld door het checken van je telefoon of het surfen op het internet, en je krijgt daardoor niet veel gedaan. Het gebrek aan concentratie kan leiden tot frustratie en een gevoel van onproductiviteit. Maar wat kun je doen om je concentratie te verbeteren? In dit artikel vind je verschillende tips die je kunnen helpen om je focus terug te krijgen.

Wat is de betekenis van concentratie en hoe krijg je deze? 

Concentratie betekent dat je je goed kunt focussen op één ding, zonder dat andere dingen je afleiden. Het gaat erom dat je je gedachten en energie kunt richten op wat je aan het doen bent, zodat je beter kunt werken en goede resultaten kunt behalen.

Er zijn verschillende manieren om je concentratie te verbeteren. Hier zijn enkele effectieve tips:

1. Stel doelen en prioriteiten

Om efficiënter te werken, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen en een lijst van taken op te stellen op basis van hun belangrijkheid. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar en meetbaar zijn. Maak een lijst van taken die nodig zijn om elk doel te bereiken en geef ze een prioriteitsniveau op basis van hun belangrijkheid. Focus op één taak tegelijk en werk deze af voordat je naar de volgende gaat. Vermijd multitasking, want dit leidt vaak tot afleiding en verminderde efficiëntie. Herzie je lijst regelmatig om deze up-to-date te houden. 

2. Verminder afleiding 

Zet je telefoon op stil, sluit overbodige tabbladen op je computer en vermijd andere afleidingen, zoals sociale media, tijdens het werken aan een taak.

3. Creëer een goede omgeving

Een rustige en opgeruimde omgeving creëert de juiste focus voor je werk. Zorg ervoor dat je regelmatig je vuile kopjes en documenten opruimt, en als je met een computer werkt, houd deze dan ook opgeruimd. Organiseer je mappen en mailbox en sluit onnodige tabbladen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zul je merken dat je je gemakkelijker kunt concentreren op je werk. Richt een rustige en opgeruimde werkplek in waarin je je comfortabel voelt en minder snel afgeleid wordt.

4. PAUZE

je hebt een drukke werkdag. Je vergeet om af en toe even een pauze te nemen. Je merkt dat je concentratie achteruit gaat, maar je blijft gewoon doorgaan. Komt dit je bekend voor? Hoewel je misschien denkt dat je niet kunt stoppen, is het eigenlijk het beste wat je kunt doen. Ons brein heeft namelijk rust nodig om weer goed te kunnen functioneren.

Dus, gun jezelf en je werkgever een plezier: neem regelmatig pauzes. Niet alleen tijdens de lunch, maar ook tussendoor. Zelfs een paar minuten pauze kan al wonderen verrichten.

Micro-pauze 

Micro-pauzes zijn kleine, korte pauzes van slechts enkele minuten die je regelmatig gedurende de dag neemt. Deze pauzes zijn bedoeld om je even los te maken van je werk en een moment van ontspanning te creëren.

Tijdens een zo'n pauze kun je verschillende dingen doen om jezelf even te verfrissen. Je kunt bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen doen om je spieren te ontspannen en spanning in je lichaam te verminderen. Het strekken van je armen, benen en nek kan helpen om eventuele stijfheid te verminderen en je bloedsomloop te stimuleren.

Daarnaast is het een goed idee om even weg te lopen van je werkplek en een korte wandeling te maken. Dit kan binnen het kantoor zijn, waarbij je gewoon een rondje loopt, of buiten waar je wat frisse lucht kunt inademen. Een korte wandeling helpt je om je hoofd leeg te maken, nieuwe energie op te doen en je concentratie te vernieuwen.

Als je vaak naar een computerscherm staart, is het ook belangrijk om je ogen rust te gunnen tijdens een korte pauze. Kijk weg van het scherm en laat je ogen even rusten door in de verte te staren of je blik op een ander object te richten. Dit helpt om de spanning in je ogen te verminderen en oogvermoeidheid te voorkomen.

Door regelmatig zulke pauzes te nemen, kun je fysieke en mentale spanning verminderen. Deze korte momenten van ontspanning stellen je in staat om even op adem te komen, je energie te herstellen en je concentratie te verfrissen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je welzijn te bevorderen en productiever te zijn gedurende de werkdag.

5. Train je geest

Het trainen van je geest door middel van mindfulness en meditatie is een waardevolle techniek om je concentratie te verbeteren en afleidingen los te laten.

Mindfulness en mediatie

Mindfulness houdt in dat je bewust aanwezig bent in het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om het cultiveren van een staat van bewuste aandacht voor wat er gaande is, zowel intern (je gedachten, gevoelens, lichaamssensaties) als extern (je omgeving). Zo kun je je bewustzijn vergroten en beter leren omgaan met afleidende gedachten en prikkels. 

Meditatie is een praktijk waarbij je jezelf in een rustige, comfortabele houding plaatst en je concentreert op een object van focus, zoals je ademhaling, een mantra of een beeld. Het doel is om je geest te trainen om kalm en gefocust te blijven, zelfs te midden van afleidingen. Zo kun je door regelmatig meditatie te beoefenen, je concentratievermogen vergroten en beter leren omgaan met onrustige gedachten.

Om dit te beoefenen, kun je beginnen met korte sessies van slechts enkele minuten per dag. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord zult worden en ga zitten in een comfortabele positie. Richt je aandacht op je ademhaling en merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je vriendelijk je aandacht terug naar je ademhaling. Dit herhaal je telkens wanneer je afgeleid raakt.

Na verloop van tijd kun je de duur van je sessies verlengen. Je zult merken dat je geest sterker wordt en beter in staat is om afleidingen los te laten. Het is belangrijk om geduldig en vriendelijk te zijn voor jezelf tijdens dit proces, omdat het trainen van je geest tijd en consistentie vereist.

Door regelmatig deze technieken te beoefenen, zul je merken dat je concentratievermogen toeneemt, je beter kunt omgaan met afleidingen en je in staat bent om je aandacht te richten op wat echt belangrijk is. Het is een waardevol hulpmiddel om innerlijke rust te bevorderen en een productieve mindset te cultiveren.

Heb je plezier in je werk?

Als je je werk leuk en boeiend vindt, zul je vanzelf gemakkelijker kunnen concentreren. Natuurlijk heeft iedereen weleens momenten waarop de focus minder is, maar dit zou niet vaak moeten voorkomen. Als je na het proberen van deze tips nog steeds moeite hebt om je te concentreren, dan is het misschien tijd voor iets nieuws. Bij Morgan Recruitment Group hebben we altijd interessante banen waar je nieuwe energie van krijgt, ongeacht je ervaringsniveau. 

Klik hier voor de vacatures

Bel of mail mij