Recruitment, Waar Talent en Ambitie Samenkomen

Recruitment, waar talent en ambitie samenkomen om organisaties te versterken. Of je nu nieuw bent in het vakgebied of al ervaring hebt, de rol van recruiter speelt een essentiële rol bij het vormgeven van succesvolle teams. Bij MRG gaan we verder dan alleen het matchen van talent met functies; we streven ernaar om duurzame professionele relaties te bouwen die leiden tot groei en succes. Benieuwd hoe recruitment bij  jouw carrière kan verrijken? 

Wat is een recruiter? 

Een recruiter is een professional die gespecialiseerd is in het vinden, aantrekken en selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande functies binnen een organisatie of voor specifieke opdrachten van klanten. Recruiters kunnen werken voor bedrijven (corporate recruiters) of voor recruitmentbureaus (agency recruiters). 

Hun belangrijkste taak is om de juiste match te maken tussen de kwalificaties en ervaring van kandidaten en de vereisten van de functie. Dit omvat vaak het beheren van het volledige wervingsproces, zoals het screenen van cv's, het voeren van interviews, het beoordelen van vaardigheden en het coördineren van sollicitatiegesprekken.

Bedrijven vinden het vaak lastig om zelf vacatures goed in te vullen, omdat ze niet de juiste mensen kunnen vinden, geen toegang hebben tot geschikte kandidaten, of te weinig tijd en kennis hebben. Daarom besteden ze het recruitmentproces vaak uit aan externe partijen, een praktijk die bekend staat als Recruitment Process Outsourcing (RPO). Bedrijven kunnen bij het inschakelen van een recruitmentbureau kiezen uit verschillende diensten die het beste bij hun behoeften passen.

Recruiters zijn ook verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met kandidaten en het adviseren van zowel werkgevers als sollicitanten over markttrends, salarissen en loopbaanontwikkeling. Hun rol vereist sterke communicatieve vaardigheden, een goed begrip van de arbeidsmarkt en een scherp oog voor het identificeren van talent.

“Als Business Consultant heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je werkt aan complexe opdrachten met interessante klanten, wat een echte impact mogelijk maakt. Bij Morgan Lab leer je constant nieuwe dingen en ontwikkel je je vaardigheden in een dynamische omgeving. Je maakt deel uit van een gedreven team met een informele en gezellige werksfeer.”

 - Thomas Blokhuijs, Business Consulant @ Morgan Lab

Verschillende rollen van recruiters 

Corporate Recruiter: Een corporate recruiter is verantwoordelijk voor het vinden en selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande functies binnen een bedrijf of organisatie. Deze recruiter houdt zich bezig met alle aspecten van het wervingsproces. Dit omvat het zoeken naar potentiële kandidaten, het screenen van sollicitaties, het voeren van gesprekken, en het begeleiden van kandidaten door het sollicitatieproces. Daarnaast leidt de corporate recruiter ook de onderhandelingen tussen de kandidaat en de werkgever om ervoor te zorgen dat beide partijen tevreden zijn met de uiteindelijke afspraken.

Headhunter: Een headhunter is een gespecialiseerde recruiter die zich richt op het invullen van hogere functies binnen het bedrijfsleven, een proces dat bekend staat als executive search. Dit betreft vaak C-level posities zoals CEO's, CFO's en andere topmanagers. Het werk van een headhunter is intensief en omvat veel gesprekken, cases en onderzoeken om de meest geschikte kandidaten te identificeren. Hoewel de headhunter de belangen van de werkgever behartigt, biedt hij ook begeleiding aan de kandidaat. In tegenstelling tot een corporate recruiter, speelt een headhunter geen rol in de onderhandelingsfase. Headhunters werken meestal op interim basis voor verschillende werkgevers.

Intercedent: Een intercedent werkt bij een uitzendbureau en richt zich op het vinden van kandidaten voor openstaande vacatures bij diverse werkgevers. Het uitzendbureau neemt het volledige recruitmentproces over, wat betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en aanname van nieuwe werknemers. Intercedenten richten zich voornamelijk op vacatures op start- of operationeel niveau en werken nauw samen met bedrijven om ervoor te zorgen dat hun personeelsbehoeften worden vervuld.

Recruitment Consultant:  Een recruitment consultant werkt bij een recruitment- of wervingsbureau en zoekt kandidaten voor verschillende opdrachtgevers. Deze consultant werkt vaak op project- of interim basis en is verantwoordelijk voor het bemiddelen van kandidaten voor openstaande vacatures bij bedrijven en organisaties. Recruitment consultants gebruiken hun expertise en netwerk om de juiste match te vinden tussen de werkgever en de kandidaat, en bieden begeleiding gedurende het hele sollicitatieproces.

Wat maakt iemand een goede recruiter?

Er bestaat geen perfecte recruiter, maar er zijn wel enkele vaardigheden die je kunnen helpen om een betere recruiter te worden. Kenmerken zoals doelgerichtheid, innovatie, luistervaardigheid en veelzijdigheid spelen hierbij een cruciale rol. Het werk van een recruiter gaat verder dan simpelweg het matchen van vacatures met geschikte kandidaten. Ze opereren in een dynamische omgeving waarin effectieve communicatie en stakeholdermanagement essentieel zijn. Laten we eens dieper ingaan op wat een goede recruiter nu precies kenmerkt,

Doelgericht werken: Succesvolle recruiters werken altijd met duidelijke doelen voor ogen. Dit betekent helder communiceren over doelen en kaders, en continu de werkwijze evalueren om deze te verbeteren. Door snel tot de kern van een probleem te komen en vlot beslissingen te nemen, zorgen ze ervoor dat zowel kandidaten als de organisatie tevreden zijn. Effectieve communicatie speelt hierbij een sleutelrol.

Innovatie en verbetering: Een goede recruiter blijft voortdurend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Het belang van een groeiend netwerk wordt begrepen en er wordt actief gebruik gemaakt van feedback om zichzelf te verbeteren. Door open te staan voor nieuwe ideeën en methoden, kunnen wervingsstrategieën steeds verder verfijnd en verbeterd worden.

Luistervaardigheid: Uitstekende recruiters zijn goede luisteraars. Ze fungeren als gesprekspartner voor zowel de organisatie als de kandidaten en hebben een goed inzicht in de behoeften en wensen van beide partijen. Door goed te luisteren en te observeren, wordt de juiste match gemaakt tussen vacature en kandidaat. Mensenkennis is hierbij essentieel, vooral in een snel veranderende en competitieve arbeidsmarkt.

Veelzijdigheid: Goede recruiters fungeren als een spil binnen de organisatie en dragen bij aan de groei door middel van coaching en het opstellen van groeiplannen voor (nieuwe) werknemers. Ze zijn breed inzetbaar en kunnen taken oppakken die variëren van hr en marketing tot communicatie en sales. Het besef dat employer branding een doorlopend proces is, helpt dit effectief te beheren en vergemakkelijkt het behalen van doelen.

Kortom, goede recruiters werken doelgericht, zoeken voortdurend naar verbetering, luisteren goed en zijn veelzijdig in hun rol. Deze kwaliteiten helpen hen effectief te navigeren in de complexe wereld van recruitment en een waardevolle bijdrage te leveren aan de groei en het succes van hun organisatie.

Welke competenties moet een recruiter hebben?

Als recruiter zijn er verschillende essentiële vaardigheden die cruciaal zijn voor succes in je werk. Goede communicatieve vaardigheden zijn hierbij van onschatbare waarde, aangezien je regelmatig contact hebt met zowel opdrachtgevers als kandidaten. Overtuigingskracht speelt ook een belangrijke rol bij het aantrekken en overtuigen van de juiste kandidaten. Daarnaast zijn de volgende competenties onmisbaar: 

Stressbestendigheid: Het vermogen om kalm te blijven onder druk en effectief te werken in een dynamische en soms hectische omgeving is essentieel. Recruitment kan een snel veranderend en intensief vakgebied zijn, waarbij het vermogen om met stress om te gaan van groot belang is.

 Luistervaardigheid: Goed kunnen luisteren is van cruciaal belang. Het stelt je in staat om de behoeften en wensen van zowel opdrachtgevers als kandidaten goed te begrijpen en passende matches te maken. Een sterke luistervaardigheid verbetert ook je communicatie en vergroot de tevredenheid van alle betrokken partijen. 

Kennis van de (arbeids)markt: Inzicht in de arbeidsmarkt en de specifieke sector waarin je werkt, is noodzakelijk. Dit stelt je in staat om trends te herkennen, marktbewegingen te volgen en strategisch te werk te gaan bij het werven van talent. 

Vriendelijke en proactieve houding: Een vriendelijke en positieve houding helpt je om sterke relaties op te bouwen met zowel kandidaten als opdrachtgevers. Pro-activiteit stelt je in staat om altijd een stapje voor te zijn door zelf initiatieven te nemen en kansen te zien en te benutten. 

Commerciële instelling: Een commerciële instelling is van onschatbare waarde om de waarde van je diensten aan te tonen en succesvol te onderhandelen. Vooral als je werkt voor een recruitmentbureau of als zelfstandige recruiter is dit van groot belang. 

Initiatiefrijk: Initiatief nemen en zelfstandig kunnen werken zijn cruciale eigenschappen. Dit betekent dat je niet afwacht tot dingen naar je toe komen, maar actief op zoek gaat naar mogelijkheden om je werk en resultaten te verbeteren.

Als recruiter aan de slag bij MRG 

“Als Recruiter bij Morgan Recruitment Group is het belangrijk dat je altijd een duidelijk doel voor ogen hebt. Je bent altijd gefocust op je ontwikkeling en zoekt manieren om je resultaten naar een hoger niveau te tillen. Bij MRG zijn wij kandidaat gedreven en daarom is het belangrijk om duurzame relaties op te bouwen met je kandidaten. Jij bent hun contactpersoon bij vragen over ontwikkelingen in de markt of bijvoorbeeld bij vragen over een nieuwe uitdaging. Ook is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met tegenslagen en dat je jezelf altijd weet te motiveren.”

 - Hidde Coppens, Talen Acquisition Consultant @ Morgan Green

Bij Morgan Recruitment Group werk je niet alleen, maar maak je deel uit van een jong, gedreven en ambitieus team. Samen streven we naar succes en overtreffen we verwachtingen, elke dag opnieuw. En er is meer: geniet van 23 vakantiedagen per jaar, met een extra dag voor elk gewerkt jaar, zodat je voldoende tijd hebt om op te laden en te ontspannen. Bovendien bieden we flexibele werktijden, inclusief de optie om 32 uur per week te werken, zodat je werk perfect past bij jouw levensstijl. Het gaat niet alleen om een baan; het gaat om een carrière waarin je kunt groeien, bloeien en het beste uit jezelf kunt halen. Klaar om je potentieel te ontdekken? Join ons team en laat je carrière opstijgen!

Benieuwd naar meer?

Bel of mail mij