De reis van een recruiter

Benieuwd naar hoe een recruiter in het vak is gerold? Rob Canisius van Morgan Recruitment Group vertelt zijn verhaal. Hij begon in de horeca, maar realiseerde zich al snel dat hij een serieuze baan nodig had. Zo kwam hij bij recruitment terecht en kreeg hij een harde en duidelijke leerschool van zijn senior, Emmy Kiddu (CEO). In dit artikel lees je meer over de aanpak van Rob en wat hem zo uniek maakt als recruiter.

Hoe ben je begonnen als recruiter? 

"Ik werkte eerst in een horeca zaak in Leeuwarden, daarna vond ik dat ik een serieuzere baan nodig had. Zo kwam ik eigenlijk per ongeluk bij recruitment terecht. Ik kwam in Emmy zijn team terecht bij een ander bedrijf, hij was dus mijn senior en heeft mij alles binnen het vak geleerd".

Hoe ging dat toendertijd? 

"Ja, het was een harde en duidelijke leerschool, erg fijn. Ik leerde bijvoorbeeld alle sales technieken, waarom moet je dingen wel en niet zeggen, hoe benader je mensen op de juiste manier etc. Emmy gaf me ook vier woorden en een hele lijst met cv's, dan moest ik iedereen bellen waar van die vier woorden in hun cv stonden, dus dat deed ik dan gewoon".

Wat vind je leuk aan recruitment? 

"Ik heb een pure intrinsieke motivatie, een grootse nieuwsgierigheid. Ik ben oprecht benieuwd naar wat de mensen doen, wat hun vak is en wat hun interesses zijn. Ik heb nooit echt geleerd, dus nu moet ik leren van de mensen om mij heen. Hierdoor vraag ik ook makkelijker door als ik aan het bellen ben, ik wil altijd het waarom, hoe en wat weten. Van Emmy heb ik dan ook technieken geleerd, hoe ik mezelf interessant kan maken voor de ander en hoe ik binnen een telefoongesprek in een keer een goede band heb. Zodra je dit onder de knie hebt, dan moet je jezelf proberen uniek te maken dan andere recruiters". 

"We kennen allemaal wel de pusher aan de telefoon denk ik, erg vervelend. Je kunt wel vragen hoe snel iemand een besluit kan nemen, maar je kan daarbij ook uitleggen waarom je dit vraagt. Ligt het aan de opzegtermijn? Begint de job al bijna? Het hele proces van voor tot achter weten is dus erg belangrijk, dit moet je dan ook uitleggen aan de telefoon want dan snappen zij het ook meer. Ik bereid mensen voor op wat er kan gebeuren en wat de mogelijkheden zijn. Dit doe ik op de dag van vandaag nog steeds op deze manier".

Wat maakt Morgan Recruitment Group anders? 

"Ken je de Zuidas cultuur? Nee totaal niet mijn ding. Vroeger heb ik gewerkt bij zo'n bedrijf waar dit cultuurtje helemaal heerste, maar het interesseerde mij geen reet. Ik liep lekker rond in Zuid in een pak van 50 euro van de Primark, het zat goed en voor de rest boeide het me niet zoals ik al zei. Om mij heen liepen allemaal jongens in pakken van Hugo Boss en dure horloges, nee totaal niet mijn ding. Bij Emmy en Martijn was er al een grotere diversiteit in het team dan bij andere organisaties, daarnaast wilden ze helemaal geen echte sales, mannetjes die alleen maar aan het pushen waren, ze wilden personeel met kwaliteit die de service omhoog brengen en kwalitatieve plaatsingen waardoor je klantcontact beter is. Recruiters hebben gewoon een slechte naam, daarom is het zo fijn dat het hier om kwaliteit draait. Ik heb zelfs nog contact met mensen die ik 6 jaar geleden heb geholpen, die benaderen mij gewoon met: 'He Rob, heb je nog wat leuks voor me? Hoe gaat het met je?', ja dat is goud waard". 

Hoe maak jij de puzzel compleet? 

"Ik ben oprecht, nieuwsgierig en geïnteresseerd. Daarnaast ben ik op zoek naar dingen die zij willen en waar ze nu echt naar op zoek zijn, zodat ik kan kijken of ik ze dat ook kan bieden. Je kunt namelijk ook vragen wat ze nu doen en wat ze leuker zouden vinden, dan kunnen ze nooit zeggen dat ze niet met je willen praten. Als je weet wat ze interessant vinden en waar ze naar op zoek zijn, dan kun je zoveel voor ze doen. Dat is eigenlijk sales, gewoon overal op doorvragen en ervoor zorgen dat je de mensen met oprechte bedoelingen wilt helpen".

"Je moet echt openstaan om te leren, bereid zijn om te leren"


Vind je dat iedere recruiter intrinsiek gemotiveerd moet zijn? 

"Ik denk dat de recruiter sowieso intrinsieke nieuwsgierigheid moet hebben en dus openstaan om nieuwe dingen op te pakken, nieuwe dingen te leren. Als ik naar mezelf kijk heb ik in totaal drie hele verschillende markten gehad: IT intelligence, QA Medical Devices en daarna QA in food. Ik had nergens verstand van, maar door die mensen te praten, leer je zoveel van hen. Dit is het, je moet leergierig zijn, om jezelf te verbeteren, je markt en business te kennen en dan maakt het helemaal niet meer uit welke business je in stapt. Je helpt mensen met een baan vinden, maar je moet ze dan ook kunnen motiveren en het interessant maken voor ze. Hoe gaan we deze job verkopen? Wat beweegt deze mensen?"

"Uiteraard is er ook een extrinsieke motivatie nodig, hé, begrijp me niet verkeerd. Er wordt natuurlijk gevraagd naar wat je doel is, waar je over vijf jaar wilt staan".

Heb je een goed voorbeeld gehad? 

"Ja als we weer naar Emmy kijken; hij kreeg een vacature opgestuurd, ging zoeken en dan was het al raak. Als ik er één binnenkreeg dan stuurde ik er vijf op en werd er maar één gekozen. Hij ging gewoon naar huis om half zes, terwijl ik nog keihard door aan het werken was. Hij had alleen maar deals. Hij wist bijvoorbeeld precies dat hij zoveel geld nodig had om dit bedrijf te beginnen, dan moet hij een x aantal deals doen, dan moet ik zoveel jobs 'pullen', een x aantal kandidaten en interviews. Hij geeft precies de mensen waar de klant op dat moment naar op zoek is. Ja, daarom is Emmy één van mijn grootste voorbeelden als verkoper. Hij vraagt net zo lang door totdat hij precies weet wat zij zoeken en dan gaat hij aan de slag, matcht het? Oké, bam, deal".

Als iets niet goed gaat, hoe handel je dit dan af? 

"Meestal loop ik dan naar hem toe en vraag ik wat ik anders had kunnen doen, wat had ik kunnen vragen om dit eruit te pikken. Ik wil graag leren dus dan moet ik het ook vragen, uiteraard wil ik weten hoe ik het de volgende keer beter kan doen. Het is niet dat je op je bek gaat, het is juist intrinsieke nieuwsgierigheid: de motivatie om dingen te willen leren, openstaan voor feedback. Je moet echt openstaan om te leren, bereid zijn om te leren". 
 

De grote tip: 

"Stel je oprecht open en zorg ervoor dat je geïnteresseerd bent in de mensen met wie je praat, anders heeft het bijna geen nut"
 

Hoe heb je weer de overstap gemaakt naar horeca? 

"Zelf ben ik meer een reactief persoon, niet een achter bureau persoon. Super onrustig en veel te nieuwsgierig. In de horeca gebeurt er altijd wel wat, dit is wat ik wil. Ik heb hier heel veel kwaliteiten en kennis opgedaan, manier van werken en vooral de manier van denken. Ik zie het grotere plaatje nu, wat mij heeft geholpen met het verder opbouwen van mijn business. Door het denken van processen en hoe ik ergens ga komen, heb ik aan een restaurant allemaal dingen kunnen toepassen. Ik denk daar nu allemaal over na, waardoor mijn medewerkers zich geen zorgen hoeven te maken om alle randzaken, dat heb ik allemaal al uitgedacht voor ze. Recruitment is gewoon een goeie leerschool, commercieel. Hier is alles namelijk waardevol. Iedereen die iets op wilt bouwen heeft een commerciële mindset nodig, vooral de ondernemers". 

Werken de kwaliteiten ook in Frankrijk?

 "Zeker, ik moet me uiteraard aan kunnen passen aan de Fransen. Ik ben al een vrij direct persoon voor Nederlandse begrippen en hier ben ik me heel bewust van. Door deze bewustwording, weten hoe je bent en hoe je over komt bij een ander, kan ik me over aanpassen. Zo weet ik in Frankrijk hoe ik over kan komen bij de ander, dus probeer ik altijd door middel van een uitgebreid gesprek veel informatie te geven zodat het allemaal duidelijk is". 

Conclusie

Kortom: Rob Canisius heeft alle sales technieken geleerd en zich ontwikkeld als een nieuwsgierige en oprechte recruiter. Bij Morgan Recruitment Group ligt de nadruk op kwaliteit en persoonlijke aanpak, waarbij Rob zich richt op het begrijpen van de wensen en behoeften van kandidaten om hen te kunnen helpen met oprechte bedoelingen. Voor hem is dan ook de sleutel tot succes als recruiter om intrinsiek gemotiveerd en bereid te zijn om te leren en groeien in verschillende markten en vakgebieden.

Bel of mail mij