Tips om thuis productief en efficiënt te werken

Vandaag is het officieel de dag van de thuiswerker. Wie had ooit gedacht dat thuiswerken in een jaar tijd zo normaal zou worden? Ook wij van de Morgan Recruitment Group werken zo veel mogelijk thuis. We beginnen steeds meer te wennen aan het thuiswerken, maar het blijft een uitdaging om efficiënt vanuit huis te werken. Benieuwd hoe jij het thuiswerken zo efficiënt en productief mogelijk kan maken? En hoe je thuis een prettige werksfeer kan creëren? Lees dan in het volgende artikel een aantal tips voor het thuiswerken.

#1 Hanteer een standaard routine

Voor veel mensen is hun ritme totaal veranderd door het thuiswerken. De reistijd is weggevallen waardoor je wat langer in je bed kan blijven liggen. Probeer alsnog elke dag rond dezelfde tijd uit bed te gaan, dit is belangrijk voor je energielevel en productiviteit. Spreek bijvoorbeeld met een paar collega’s af om 8:30 om je planning voor die dag te bespreken via Zoom of Teams. Zo heb je een stok achter de deur om je bed uit te gaan.

Kleed je daarnaast aan. Nu hoef je natuurlijk niet thuis strak in pak te gaan zitten, maar als je aangekleed aan je bureau gaat zitten zal je werkmodus gestimuleerd worden.

#2 Werk in tijdsblokken en neem pauze

Je kunt nooit van jezelf verwachten dat je 8 uur lang achter elkaar kan werken. Plan daarom voor jezelf blokken van ongeveer 2 uur in en ga dan even een rondje lopen of haal een kopje koffie of thee, dit is eigenlijk niet anders dan je op kantoor ook zou doen. Thuis kan je alleen ook in je pauzes even een wasje draaien, is dat even handig!

#3 Ontspan

Doordat je werkplek ineens naar huis is gekomen, is het lastiger om je thuis te ontspannen. Probeer eens wat yoga-oefeningen uit of ga voor je dagstart lekker een rondje hardlopen. Maak na het avondeten een avondwandeling of lees ’s avonds voordat je naar bed gaat een boek. Ontspanning zorgt voor een goed humeur en een goed humeur draagt weer bij aan je productiviteit.

#4 Creëer een fijne werkplek

Hoe verleidelijk het ook is om vanuit je bed of om op de bank te werken, kun je dit beter niet doen. Hierdoor ben je namelijk veel minder productief omdat je vanuit je bed of op de bank niet in een actieve houding kan zitten. Het is belangrijk om ergens te gaan zitten waar je lekker in de workflow komt. Ga achter een opgeruimd bureau zitten en pak er een stoel bij waar je goed in zit en waarvan je geen last krijgt aan je nek en schouders. Mocht je geen goede stoel hebben, sta dan regelmatig op om wat rek- en strekoefeningen te doen.

#5 Maak het gezellig met je collega’s

Ten slotte missen de meesten de kleine praatjes in de keuken of op de gang met zijn of haar collega’s. Wees creatief om het toch gezellig met elkaar te maken. Gebruik leuke achtergrondfilters op Teams (zie foto), houd virtuele vrijdagmiddagborrels of spreek af met een van je collega’s om samen pauze te houden en virtueel bij te kletsen.

Bel of mail mij