Nieuwe mensen leren kennen

Regelmatig leren we nieuwe mensen kennen. Als het niet via vrienden is, dan is het wel op de werkvloer. Hoe ga je nou eigenlijk om met nieuwe collega’s? Wij hebben een paar tips voor je onder elkaar gezet die jou kunnen helpen met het kennismaken.

 1. Stel jezelf voor
  Neem het initiatief om jezelf voor te stellen aan nieuwe collega's. Vermeld jouw naam, rol en iets over jouw achtergrond. Dit helpt spanning los te laten en relaties op te bouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe je je voorstelt kan afhangen van de context en de verwachtingen van de andere persoon. Het is altijd goed om beleefd en professioneel te zijn en om jezelf op een korte en bondige manier voor te stellen. 

Voorbeeld: “Hallo, mijn naam is {naam} en ik ben {titel/functie} bij {bedrijf/organisatie}. Aangenaam kennis te maken.”

 1. Deelnemen aan teambuilding activiteiten
  Leer collega's kennen en bouw relaties op door deel te nemen aan teambuilding activiteiten en sociale evenementen.

  De positieve invloeden van de groepsactiviteiten: 

 • Teambuilding activiteiten zijn goed omdat ze kunnen helpen om het teamgevoel en de cohesie binnen een team te versterken. Ze kunnen ook helpen om het vertrouwen en de communicatie tussen teamleden te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere samenwerking en een hogere productiviteit binnen het team.

 • Deze activiteiten kunnen ook helpen om problemen en conflicten op te lossen die binnen een team kunnen ontstaan. Ze kunnen ook helpen om nieuwe ideeën en perspectieven te introduceren en om het team te helpen om zich te blijven ontwikkelen. 

 • Verder kunnen teambuilding activiteiten ook leuk zijn en bijdragen aan een positieve werkcultuur. Ze kunnen een manier zijn om te ontspannen en om de banden tussen teamleden te versterken.

In het algemeen zijn teambuilding activiteiten een goed middel om het teamgevoel en de productiviteit binnen een team te verbeteren. Het is wel belangrijk om te onthouden dat teambuilding activiteiten niet voor iedereen geschikt zijn en dat het belangrijk is om rekening te houden met de behoeften en wensen van individuele teamleden.

 1. Biedt hulp aan
  Toon jouw bereidheid om anderen te helpen door aan te bieden om te helpen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Je kunt al helpen door, bijvoorbeeld: informatie te verstrekken, advies te geven, vragen te beantwoorden, problemen op te lossen of door te luisteren. Dit is een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen en jezelf te profileren als een teamspeler. 

 2. Vragen stellen
  Wees niet bang om vragen te stellen en vraag collega's om advies. Dit zal je helpen om meer te leren over je team en bedrijf, en ook laten zien dat je geïnteresseerd bent in leren en bijdragen. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je de vraag op een beleefde en respectvolle manier stelt. 

 • Wees beleefd: voorkom dat je te direct of onbeleefd overkomt.

 • Wees specifiek: als je je vraag zo specifiek mogelijk stelt, dan weet de persoon ook waar je naar vraagt.  

 • Wees respectvol: stel je vraag op een manier die de persoonlijke ruimte en privacy van de andere persoon respecteert.

 • Wees duidelijk: maak duidelijk wat en waarom je iets wilt weten.

 1. Blijf in contact
  Blijf in contact buiten het werk door contactgegevens te delen en elkaar te volgen op sociale media. Dit helpt je verbonden te blijven en sterkere relaties op te bouwen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat sommige mensen misschien geen social media-accounts hebben of hun accounts misschien niet met anderen willen delen. Respecteer deze beslissing en vraag niet opnieuw om de accounts als de persoon je vraag heeft afgewezen. Houd er rekening mee dat het stellen van vragen om social media-accounts vaak als onbeleefd kan worden ervaren, vooral als je iemand nog niet goed kent. 

 2. Wees vriendelijk en extravert
  Probeer vriendelijk en extravert te zijn. Begroet je collega's met een glimlach, maak een praatje en toon je interesse om ze beter te leren kennen.

Het kan gemakkelijk zijn om nieuwe mensen te leren kennen, afhankelijk van de inspanning die je doet om dit te bereiken. Door actief mee te doen met de activiteiten en bereid te zijn om nieuwe mensen te benaderen en te praten, kun je gemakkelijk nieuwe contacten opdoen en vrienden maken. Het is namelijk ook belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en mensen, en om niet bang te zijn om je comfortzone te verlaten. Als je de bovenstaande stappen volgt, kun je een rijke sociale kring opbouwen.

Bel of mail mij