Het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is vaak de eerste indruk die je achterlaat bij een belangrijke werkgever. Het is belangrijk om een eerste indruk te maken, zodat de recruiter geïnteresseerd is in het lezen van je cv en verder zal leren over wie je bent en wat je te bieden hebt. Gezamenlijk bespreken we enkele stappen die je kunt nemen om een geweldige sollicitatiebrief te schrijven.

 

 1. Doe onderzoek naar de organisatie en de functie
  Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten waar je solliciteert. Doe onderzoek naar de organisatie en lees de vacature goed door. Lees meer over de missie, visie en waarden van de organisatie en hoe deze passagier bij jouw persoonlijke waarden en doelen. Zorg er ook voor dat je begrijpt wat de functie inhoudt en welke eisen worden gesteld aan de kandidaat. Dit zal je helpen om te laten zien dat je geschikt bent voor de baan en dat je geïnteresseerd bent in de organisatie.

 2. Personaliseer je sollicitatiebrief
  Gebruik de informatie die je hebt verzameld om je sollicitatiebrief te personaliseren. Vermeld specifieke hoe je ervaring en vaardigheden aansluiten bij de eisen van de functie en hoe je waarde kunt toevoegen aan de organisatie. Laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en hoe je kunt inzetten voor haar missie en visie.

 3. Houd het professioneel en bondig
  Houd je sollicitatiebrief professioneel en bondig. Gebruik een formele toon en zorg ervoor dat je sollicitatiebrief niet lang is. Een sollicitatiebrief moet maximaal één pagina zijn en de belangrijkste informatie moet duidelijk en snel te vinden zijn.

 4. Maak gebruik van de juiste formaten
  Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en cv zijn gemaakt volgens de juiste formaten en richtlijnen. Gebruik een duidelijk lettertype en zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en cv er professioneel uitzien.

 5. Maak een vervolg
  Na het verzenden van je sollicitatiebrief, is het belangrijk om een vervolg te maken. Dit kan een e-mail zijn of een telefoontje naar de recruiter. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de baan en helpt om jouw naam hierboven te houden door de recruiter.

Kortom, een sollicitatiebrief is vaak de eerste indruk die je achterlaat bij een belangrijke werkgever. Door onderzoek te doen naar de organisatie en functie, je sollicitatiebrief te personaliseren, professioneel en bondig te blijven, juiste formaten te gebruiken, en een follow-up te maken, kun je een indrukwekkende eerste indruk achterlaten en je kansen vergroten op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Onthoud dat een goede sollicitatiebrief niet alleen je ervaring en vaardigheden laat zien, maar ook hoe je een waardevolle aanwinst zou zijn voor de organisatie. Door deze stappen te volgen, kun je een geweldige sollicitatiebrief schrijven die je helpt om je droombaan te vinden.

 

Bel of mail mij