Omgaan met teleurstelling

‘Als ik terugdenk aan het verleden met de kennis van nu, zou ik veel dingen anders aanpakken’. Een vaak gehoorde zin, ook door onze ICT-manager Erik van der Wel uitgesproken tijdens een interview. Hij heeft veel te maken gehad met tegenslagen en weet wat doorzettingsvermogen inhoudt door zijn sport: wielrennen.

 

Erik is in 2006 begonnen met wielrennen, sinds 2013 ook langeafstandsraces en inmiddels heeft hij al drie keer de 24-uurs race van Zandvoort gewonnen. De les die hij hier heeft geleerd is: ‘Het maken van een plan en er altijd in geloven, hoe moeilijk het ook kan zijn’. Tijdens zijn laatste race op Zandvoort waren er twee jongens van zijn ploeg gestopt, maar het was zijn droom om dat jaar de race in Zandvoort te winnen; Er was slechts 1 team in Europa die 3x achter elkaar de race had gewonnen. ‘De druk was hierdoor erg hoog voor ons’, vertelt hij.

Hoe ga je om met verlies en tegenslagen? ‘Het hoort erbij, het kan dan ook erg frustrerend zijn’. Je verliest vaker dan dat je wint, het gaat er om hoe je er het beste van maakt. Als je weet dat je alles hebt gedaan om te winnen en dan verliest, dan weet je dat je alles gegeven hebt.

Planmatig te werk gaan is een les die Erik door de jaren heeft geleerd. Wanneer een project niet lukt, is het makkelijker om het weg te schuiven, dan moet je proberen je focus erbij te houden en erin geloven. 

Het constant blijven denken aan een plan B is dus belangrijk, dit zorgt ervoor dat je tegenvallers makkelijker op kunt vangen.

Heb jij moeite met het behalen van doelen? 

De tip die Erik hiervoor heeft is: ‘het is belangrijk voor jezelf om te weten wat je nou echt wil en waarom. Wil je een succesvol consultant worden? Waarom wil je dat? Op het moment dat je doel duidelijk is, maak je een plan hoe je er gaat komen. Toen ik jonger was en het recruitment werk nog deed, gingen veel dingen volgens het boekje. Terugdenkend en met de kennis die ik nu heb, zou ik veel dingen anders aanpakken. Toen ik hier bij Morgan Recruitment Group kwam had ik wel een duidelijk doel en plan, ik denk dat dat wel de grootste winst is geweest.’ 

“A dream becomes a goal when action is taken toward it’s achievement.”

Bo Bennett

Bel of mail mij